Dijous em van encarregar que fes un pastís per a 15 persones (per la festa sorpresa de la Tere, la mare d’en Ferran). Així que després de tenir clar que seria de fruita, em vaig posar mans a la obra!
La crema (d’aquí vé el nom… jijii!) és una barreja de crema catalana amb tè Chai…
INGREDIENTS:
(per a unes 15 persones)
- 1 sobre de preparat de crema catalana (sense derivats d’ou ni de llet)
- 650ml de llet vegetal (de soja, avena o arròs)
- 80-100ml d’aigua
- 5 cardamoms xafats
- 1 rodanxa de gengibre fresc picat (+o- una cullerada sopera)
- 1 branca de canyella d’uns 3 cm
- 1 paquet de pasta de full congelada (hi ha 2 làmines) o fresca… o bé.. la podeu fer!
- 2 kiwis verds i 1 de groc
- 1 grapat de móres
- 1 grapat de gerds (frambueses)
- 3 o 4 rodanxes de pinya
- Opcional: 50% d’aigua i 50% de sucre sense refinar (per a fer el xarop, l’almíbar)
PREPARACIÓ:
- Primer de tot aromatitzem la llet com si féssim un tè Chai; Posem al foc un vaset petit d’aigua (80-100ml), hi tirem el cardamom, la canyella i el gengibre i deixem que bulli. Quan bull hi afegim 500ml de llet vegetal freda (en reservem 150!) i esperem que torni a bullir. Ho retirem del foc, deixem que baixi l’escuma i ho tornem a posar fins que torni a pujar (bullir). Ho apartem de nou i esperem que baixi. Fem aquest pas 3 vegades (és a dir ha de bullir i reposar 3 cops). Ho colem i… ja tenim el Chai!
- Després preparem la crema com indica el paquet del sobre; tenim 150ml de llet freda a on hi afegirem el preparat de la crema, ho remenarem bé i ho abocarem a la resta de llet calenta (aromatitzada). Esperem que arrenqui el bull (tot remenant), apaguem el foc i esperem que la crema es refredi.
- Amb el forn preescalfat, estirem les masses una al costat de l’altre (juntades pel mig) i les posem a la plata del forn. Aixequem una mica els marges, cobrim amb paper de plata el centre de la massa i hi posem pes (jo hi poso cobrerts, però hi ha gent que ho fa amb llegums, arròs, etc) per evitar que pugi (només volem que s’aixequin de les vores).
- Mentres, pelem i tallem les fruites a làmines.
- Quan la massa ja esigui daurada i hagi pujat, la treiem del forn, treiem el paper de plata i la farcim amb la crema.
- Posem la fruita ben col·locada per damunt i si volem, la pintem amb el xarop (fer un almíbar amb el sucre i l’aigua).
Mmmmh! va quedar excel·lent!!! Jeje.. fins i tot em va sorprendre la quantitat de felicitacions que vaig rebre!! Ja la repetiré, perquè estavaaaaa….. wuníssima!!!
Mare de Deu! Quin pastís més ben fet.
Quant de color, i segur que estaba molt bo.
Quina enveja que em fa veure un pastí s de fruites tan ben fet.
Cada dia m’agrada més veure les teues receptes.
Reposteria vegana, sembla de vegades un món dicícil, però amb exemples com aquestos…
Felicitacions!
Ooohh!!! Espectacular!!! Em sembla que te la copiaré ben aviat! 😉 que s’ha de quedar bé amb els sogres i tot això… 😀
El sobre de crema catalana vegana on el puc comprar?? (jo sempre fent preguntetes de súper… ) 🙂
Té més bona pinta! Sembla millor que les que venen en les pastisseries…i es que quan una cuina amb amor i cura, no hi ha qui la supere!
Hoola a tots-es! Primer de tot, donar-vos les gràcies pels vostres comentaris, m’afalaguen moooolt!… i ara per parts:
Tofu: totalment recíproc! A mi també m’encanta veure les cuinetes que fas tu!! i ja ho veus, tu fas formatge vegà i jo pastissets dolços, mmmhg! No hi ha res que s’ens resisteixi! juo juo juoooo!
Elisabet: moltíssimes gràcies, faràs bé si ho copies, i a més pots fer-ho com passtissets individuals (com els de poma!). Ja veuràs com et sorprèn el gust especiat de la crema!! Queda deliciós!! La crema catalana la pots comprar a qualsevol súper (jo normalment compro “marques blanques”, la del condis, mercadona, cooperativa, etc, això sí, em fixo que en els ingredients no hi surti que està fet amb ou/llet)
Laura: Tens tota la raó, la màgia de la cuina és fer-ho amb ganes i amor! Jo prefereixo cuinar receptes fàcils (si no tinc massa temps) que receptes massa elavorades de manera estressada!! Les coses s’han de fer SHANTI SHANTI… poc a poc i amb passió!
I… jolin quina pinta tots els teus plats!! Enhorabona! ara t’escriuré el que en penso…jijiji! Amb 2 dies t’has posat les piles a fons, no???!
Arggggffff!!!! no val!!!
Si és que al final, acabaràs convencent a més d’un! jajajja
Oriol …llepant-se els dits!
caram quina bona pinta!!…em copio la recepeta. Gracies per pujar-la! 🙂
Gràcies gracienka! la veritat és que tothom s’en va llepar els dits, i si n’hagués fet un altre s’hagués acabat segur!! ja veuràs com triomfa!!
Hola Laia,
he trobat aquesta recepta buscant tartes veganes de crema i fruites… ja sé que fa temps que la vas fer, però saps si aguanta d’un dia per l’altre? M’agradaria fer-la per un dinar aquest dissabte però només tinc temps demà a la tarda (divendres) per preparar-la. Què et sembla?
Moltes gràcies!
Hola Emma!! i tant que t’aguantarà, i fins i tot dos dies (quedarà més toveta amb el pas dels dies), però a l’estar feta sense ous no hi ha cap inconvenient en fer-la d’un dia per l’altre, això sí, t’aconsello que la guardis a la nevera. Ja veuràs com te’n lleparàs els dits, és escandalosament bona! 🙂 ummmmm! ja en diràs si ha agradat!!!! Bon profit!
Hola Laia!! Ja vaig fer el pastís i va quedar boníssim!!!!!!!! La crema catalano-chai, tot un descobriment! Com que ara encara no és temporada de fruites vermelles però (malgrat la invasió de maduixots d’hivernacle), vaig preferir posar-hi poma, tallada a mitges llunes i vaig coure-ho tot plegat, massa i fruita. DE-LI-CIÓS!!!! I tan fàcil!