Aquesta és una d’aquelles receptes que tot i que no he fet jo, m’agrada publicar-les. En honor a la família Iglesias-Cavallé o Cavallé-Iglesias (l’ordre dels factors no altera el producte!).
Avui l’Oscar m’ha portat un pot de confitura que havia fet sa mare, un pot de CONTIFURA DE FIGUES!!!!! mmmmmh!! Tot i que estavem treballant al plafó i que era el moment del “vermut” ( evidentment salat! amb cerveseta i olives arbequines) no he pogut evitar obrir el pot de confiutra i sucar-hi el dit!! Realment bona, boníssima!!!
Així que GRÀCIES a la mama de l’Òscar per fer-la, a l’Òscar per portar-la i a la Leti per ser la Leti! jeje!
Com que mai recordo quan s’en diu confitura o melmelada (em sona que és algo així com que depèn de la quantitat de fruites i sucre…. però no ho sé del cert…) he pensat en posar una recepta de cada, així que si en teniu ganes podeu provar de fer la que més us convenci.
MELMELADA DE FIGUES
Ingredients:
Figues madures,
Sucre,
Aigua
Proporcions
Per 1 Kg de figues madures.
De 0 a 200 grams de sucre.
1 Litre d’aigua.
Preparació:
Si no voleu feina, no peleu les figues.
Trinxar les figues a trossos petits.
La major part de receptes recomanen una gran proporció de sucre. Les figues contenen prou quantitat de sucre com per a poder-ne prescindir.
La única qüestió es fer bullir més temps la melmelada per augmentar-ne les concentracions dels seus propis sucres.
Si les figues no son prou dolçes o bé voleu obtenir més quantitat de melmelada afegiu més quantitat de sucre.
Procés:
Poseu a bullir l’aigua amb el sucre.
Una vegada hagi arrancat el bull, afegiu les figues trossajades.
A foc lent remeneu ho bé.
Quan torni a arrancar el bull, les trinxem amb la trituradora (minipimer).
A foc lent i remenant cada 5 minuts, farem reduir el volum fins una tercera part o menys.
Després posarem la melmelada en pots hermèticament tancats esterilitzant-los al bany maria.
CONFITURA DE FIGUES
Ingredients:
1kg de figues de pell negra, madures però fermes
800gr sucre
1 llimona
8 fulles de llorer (opcional, també ho podeu canviar per branques de vainilla o de canyella)
1/4l aigua
Preparació:
Netegeu les figues, i talleu les cues de les figues i dividiu les figues en 8 parts.
Feu un almíbar posant l’aigua i el sucre a bullir. Quan comenci a tenir una mica de consistència, hi afegiu les figues, el suc de la llimona, i les fulles de llorer.
Feu-ho bullir a foc alt, i ho aneu remenant. Quan la temperatura de la confitura arribi als 105ºC, ja la tindreu llesta (és important que sigui aquesta temperatura, ja que si no hi arribeu us quedarà molt líquida, i si us passeu us quedarà massa sòlida – això no vol dir que no sigui bona, eh?!).
Mentrestant haureu preparat els pots, fent-los bullir uns 2-3min, amb el seu corresponent tap.
Poseu la confitura als pots, que quedi 1cm d’aire, alguna fulla de llorer, el tapeu bé i ràpidament li doneu la volta. Així us aguantarà la conserva fins a un any.
proximament: panallets! Ah! sense gelatina de porc, eh?! Un petonàs!
Quin regal més booooo!!! M’encanten les figues i ara que estem en plena temporada i duren tan poc és el moment de fer-ne melmelada (o confitura, jo també em confonc ;-)) per poder-ne gaudir tot l’any.
Si Gemma!! que bones que estan!! i la confitura li ha quedat boníssima, amb un regust a llinoma que m’encanta!!! Això de la confitura i melmelada és ben extrany, ho he estat mirant per internet i la unica cosa que veig és que a la conftura hi ha més quantitat de fruita que a la melmelada que es fa amb la polpa…. o… no és així?? mmmmm….. ress, segueixo sense tenir-ho clar!!! salut guapa!
Hola Laia! Uf, quant de temps sense passar-me per aquí, però és que anem força enfeinats i em falta una mica de temps per deixar-me caure per la blogosfera.
Crec que potser et puc ajudar amb això de les confitures i les melmelades…
Segons la norma de qualitat d’aquests productes, les definicions per a cadascuna serien:
Confitura: és la barreja de sucre + polpa o puré de fruita + aigua
Melmelada: és la barreja d’aigua + sucre + polpa i/o puré i/o suc i/o pell de fruita
Si tenim en compte que la norma d’etiquetatge indica que els ingredients sempre s’han de presentar en ordre de major a menor quantitat, hem d’entendre que la confitura porta més sucre que la melmelada, ja que en la primera el sucre és el primer ingredient que apareix (la quantitat d’aigua també varia força). L’altra diferència la trobem en quines parts de la fruita es poden utilitzar, o no, segons de quin producte es tracti.
Espero haver resolt el dubte! 😉
Fins aviat!
mmmmmm… avui m’animo a fer-ho que ja he recollit les figues!!
Ja que es…”l´hora de les figues” …acabo de fer una melmelada fantástica…la bomba!…moltes thankius per les teves receptes!
petons i abraçades des de espinavessa!
huhuhu!!! gràcies a tu Litus! 😀
Ma mare diu que es poc dolça…i massa líquida…segur que li falta cocció.
Peró a mi em sembla suau i fantástica…la propera la faré demá sense més sucre peró amb més estona de cocció…a veure que tal!