Todo vegano debe tener muy en cuenta cómo llevar una buena alimentación para cubrir todas sus necesidades. Al principio necesitaremos programar un poco lo que debemos comer, pero con el tiempo y la “práctica” la alimentación vegana (como cualquier otra) será una práctica que saldrá de forma natural y sin pensar. Es interesante, pues, conocer bien la pirámide de nutrición vegana:
La base de la pirámide está formada por aquellos alimentos que deben ser igualmente la base de nuestra alimentación (los cereales) y que se deben consumir más a menudo. Aunque puede parecer a primera vista que es necesario ingerir muchos alimentos, en realidad una simple rodaja de pan ya equivale a una ración de las 6 recomendadas al día de cereales y hay varios alimentos, que al pertenecer a dos grupos, al ingerirlos estamos obteniendo los nutrientes de ambos de una vez, como ocurre con las verduras y alimentos ricos en calcio (por ejemplo el brócoli, las espinacas u otros).
Grupo 1: Cereales (6-11 raciones):
pasta, arroz, pan, bollería, cereales de desayuno, trigo, maíz, avena, centeno, quinoa, amaranto, espelta, mijo, muësli, cous cous, etc.
¿Qué cuenta como una ración de cereales?
- 1 rodaja de pan
- 1 Ración = 1 bol de cereales de desayuno
- 1 Ración = 1/2 bol de cereales cocinados: arroz, pasta, etc.
Elige principalmente cereales integrales. Algunos ejemplos son el arroz integral, la quinoa, avena, trigo, centeno, así como panes y cereales integrales.
Grupo 2: Verduras y Hortalizas (3 o más raciones):
espinacas, col, berros, pimientos, tomates, acelgas, patatas, cebollas, apio, zanahorias, espárragos, coles, etc.
¿Qué cuenta como una ración de verduras?
- 1/2 vaso (120 ml) de vegetales
- 1 vaso (240 ml) de ensalada
- 3/4 de vaso (180 ml) de zumo
Consume una amplia variedad de vegetales. Incluye vegetales crudos todos los días. Los vegetales verdes son buenas fuentes de ácido fólico y calcio.
Grupo 3: Frutas y Frutos Secos (2 o más raciones):
Naranjas, manzanas, plátanos, fresas, kiwis, uvas, mangos, aguacates, peras, albaricoques, nectarinas, orejones de albaricoque, ciruelas, higos secos, uvas pasas, etc.
¿Qué cuenta como una ración de frutas?
- 1 y 1/2 manzana, plátano, naranja, pera
- 1/2 vaso (120 ml) fruta
- 3/4 vaso (180 ml) de zumo
- 1/4 vaso de frutos secos
Consume una amplia variedad de fruta, incluyendo aquellas ricas en vitamina C. Los cítricos, fresas, kiwis, papaya, mangos y muchas otras frutas son ricas en vitamina C.
Grupo 4: Alimentos Ricos en Calcio (6 a 8 raciones):
brócoli, espinacas, leche de soja enriquecida, tofu, margarinas vegetales, zumo de naranja enriquecido con calcio, higos secos, sésamo, tahini, melaza, etc.
¿Qué cuenta como una ración de alimentos ricos en calcio?
- 1/2 vaso (120 ml) de leche de soja enriquecida
- 1/4 vaso (60 ml) de tofu enriquecido
- 1/2 vaso (120 ml) de zumo de naranja enriquecido.
- 1/4 vaso (60 ml) de almendras
- 3 cucharadas (45 ml) de mantequilla de almendra
- 2 cucharadas (30 ml) de sésamo
- 1 vaso (240 ml) de vegetales verdes ricos en calcio (brócoli,col, espinacas, coles, berros, etc.) cocinados o 2 vasos (480 ml) si son crudos.
- 1 vaso (240 ml) de legumbres ricas en calcio (soja)
- 1/4 vaso (60 ml) de algas secas
- 1 cucharada (15 ml) de melaza
- 5 higos secos
Muchos de estos alimentos son comunes a otros grupos (como el de vegetales y legumbres). Incluye alimentos ricos en calcio en cada comida.
Grupo 5: Legumbres o alternativas a las legumbres (2 a 3 raciones):
garbanzos, lentejas, soja, tempeh, tofu, judías de diversas clases, guisantes, pistachos, almendras, cacahuetes, etc.
¿Qué cuenta como una ración de legumbres?
- 1 vaso (240 ml) de legumbres cocidas
- 1/2 vaso (120 ml) de tofu o tempeh
- 1 hamburguesa vegetal
- 3 cucharadas (45 ml) de mantequilla de avellanas o de otras semillas
- 1/4 vaso (60 ml) de nueces y semillas
- 2 vasos (480 ml) de leche de soja
Para obtener el máximo beneficio, consume una amplia variedad de alimentos ricos en proteínas. Consumir vegetales o frutas ricos en vitamina C, con estos alimentos aumenta la absorción del hierro. Las nueces y semillas proveen vitamina E y minerales.
Grupo 6: Otros esenciales (1 a 2 raciones):
aceite de oliva, lino, nueces, canola, productos enriquecidos con B12 como cereales de desayuno, leches vegetales, zumos, margarinas vegetales, hamburguesas vegetales, etc. además de suplementos de B12
Ácido graso Omega-3:
¿Qué cuenta como una ración de ácidos grasos?
- 1 cucharilla de aceite de lino
- 4 de aceite de canola,
- 3 cucharadas (45 ml) de nueces.
- 1 vaso (240 ml) de judías de soja
Vitamina B12:
Alimentos enriquecidos (cereales de desayuno, leches vegetales, zumos, etc.). Suplemento de B12 o levadura de cerveza enriquecida en un medio rico en B12
Presta atención a estos nutrientes importantes. La mejor fuente de Omega-3 para las personas veganas es el aceite de lino. Utilízalo en ensaladas, o con verduras, patatas o cereales. Puedes tomar un suplemento de B12 para asegurarte que obtienes suficiente de una forma sencilla.
Algunos consejos:
• Consumir una cierta variedad de alimentos de todos los grupos, asegurando obtener suficientes nutrientes, fitoquímicos y fibra y haciendo las comidas más interesantes.
- Limitar la utilización de grasas saturadas, aceites, azúcares añadidos y sal.
- Procurar consumir productos integrales ricos en minerales.
- Utilizar el agua de cocción de verduras para hacer sopas y cremas, aprovechando así los minerales y vitaminas.
- Beber entre 6 y 8 vasos de líquido al día.
- Desarrollar alguna actividad física cada día.
Información sacada de www.wikivegan.org, concretamente del siguiente enlace: nutrición vegana.
Hola Laia, fa poc he descobert el teu blog i el trobo genial.
He començat a treure la carn de la meva dieta….de peix encara en menjo….mica en mica.
M’agradaria m’indiquis alguna pagina on hi hagin receptes d’entrepans vegetarians (complerts) i també algun lloc on posin exemples de menus diaris vegetarians per veure si menjo correctament.
que menjar al matí, per dinar, sopar, entre hores….una miqueta un model a seguir.
Moltes felicitats per la feina i per les receptes que de moment les que he fet surten molt bones.
Hola Núria!! Perdona que no t’hagi contestat abans, es que vaig força liada!! Doncs si et sembla bé busco la informació que em demanes i després, amb més temps et dono 4 consells que a mi em van molt bé! Fins ara i gràcies per la teva confiança!!
Laia, em sembla perfecta. quan puguis ja em diras alguna cosa. Moltes gràcies.
Bon dia Laia, ahir vaig entrar al bloc de menjarsa, tal com em vas dir molt interessant; recomanen pendre llet vegetal però amb vitamina D….he mirat les que jo prec i veig que no hi ha vitamina D, em podries donar alguna marca de llet de soja, avena… que porti vitamina D?
per cert els farcellets, encare que es van torrar mes del compte, boníssims…….
gràcies i fins aviat
Hola Laia,
xafardejant per internet he descobert el teu blog i sincerament, està tant currat i tan ben fet, que obviament, no podia marxar d’aquí sense felicitar-te!
Jo sóc de Barcelona. Treballo en el món del lleure i també tinc en ment estudiar algo relacionat amb l’educació. M’encanta aquest món. Com també em tira molt el fet de tenir més present el que mengem i ser més conscient en general del nostre comportament. Ja fa bastant de temps que no menjo quasi res de carn i mica en mica vaig introduïnt aliments ecològics. Es per això que m’ha anat super bé descubrir la teva pàgina. Amb el teu permís, et “robaré” algunes receptes, així em serà més fàcil.
Que bé que vulguis compartir tot això!
Moltes gràcies!!
Glòria desde Barcelona
Hola Glòria! Siusplau, roba totes les receptes que necessitis, i si en fas alguna de teva que vulguis compartir, només m’ho has de dir i la pengem!!!
Gràcies!
Bona nit Laia…
Aquest matí he recollit algunes figues molt madures … i com que no podien aguantar més temps i no dono l’abast a menjarme-les totes, he pensat en fer-ne melmelada… I buscant buscant una recepta que m’agradés, he trobat un veritable “tresor”.
M’agrada molt el tò del teu blog, em sembla molt ben pensat i amb una gran voluntat de compartir coses fonamentals. Transmet l’alegria que de ben segur t’acompanya sempre.
Mira… ho sento,… em venia de gust dir-t’ho i felicitar-te…
Gràcies
Quines receptes mes útils!
Moltes gràcies.
gràcies a tu JOlissim!!!! 🙂
que guai
🙂
anònim,sobren les paraules!!! m’encanta el “que guai”!! merci i a seguir gaudint de les petites coses!!! QUE GUAI!
Hola Laia
He fet un cop d’ull al teu blog i el trobo força interesant. Sempre és enriquidor que les persones publiquin les seves experiències.
Si hem permets el consell, no et capfiquis amb la vitamina B12. Nomès s’han trobat avitaminosi de B12 en vegans amb problemes d’absorció intestinal. O sigui que no et preocupis. I si prens làctics, encara menys motius per preocupar-se.
Salut i a seguir!
profe…llevar es con V! xD
gràcies, ja està canviat
Hola Laia,
estic “investigant” sobre el veganisme i tinc un parell de dubtes, a veure si em poguessis ajudar!
– On puc trobar informació de com combinar els aliments i com fer-ho correctament per tal que sigui equilibrat i nutritiu?
– Quan poses les racions de la piràmide es refereix a racions setmanals?
– Els aliments que posen “puede contener trazas de leche” o d’ous, com per exemple, pa o torrades, també s’eliminarien de la dieta vegana,no?
– a alguna recepta teva, poses formatge fresc de cabra bio. això no estaria exclòs de la dieta?
Disculpa si són moltes preguntes, és que m’ha semblat molt interessant el blog i m’ha despertat dubtes, espero que em puguis ajudar.
Per cert, les receptes molt xul·les!!
Moltes gràcies per tot
Laura
una veïna de Manlleu 🙂
Hola Laura!!! perdona que et contesti tant tard… fa 4 mesos que he parit i tenia molt abandonat el blog!
Va, comencem:
1. Hi ha llibres (pocs però n’hi ha algun) que parla sobre el veganisme, per exemple “recetas veganas” a part de ser receptes hi tens pautes que t’ajuden a seguir una dieta correcte. A part, pàgines com haztevegetariano i d’altres hi pots trobar tota la informació, i sinó, sempre et quedaran els consells dels experts (naturòpates i dietistes) que podran orientar-te i resoldre’t dubtes.
2.Les racions de la piràmide són diàries, sembla molt però no ho és. Això sí, menja segons la teva gana! 😉 si ho dius per les racions de cereals, pensa que una ració són aproximadament 20-30g, per tant, si dines arròs equivaldria a un parell de racions (mínim).
3. qualsevol prodcute que posi “puede contener trazas..” normalment s’exclou de la dieta (però com sempre, tot depèn de lo estricte que sigui cadascú).
4. En totes les receptes que hi he afegit formatge o algun ingredient d’origen animal, ho he indicat al títol (recepta vegetariana o lacteo-vegetariana, etc) doncs com tu dius, NO SÓN VEGANES :). Però de vegades m’agrada cuinar pels amics i familiars (i des de fa temps per a mi també) receptes que no siguin estrictament veganes.
Gràcies per visitar-me! fins aviat!
Hola Laura! doncs mira, t’aniré responent punt per punt per punt (segons la meva visió):
1. pots buscar informació en aquest parell de links (entre d’altres)
http://es.scribd.com/doc/23896673/Nutricion-Vegana
http://www.ivu.org/spanish/trans/vrg-protein.html
2. la piràmide es refereix a l’aportació diària (en el primer link està molt ben explicat)
3. jo durant anys he exclòs totalment tots els productes que posava “puede contener….” (és una opció personal), ja que si “puede contener..” és que a la fàbrica a on es produeix l’aliment, no tenen la ètica o filosofia que un vegà/na exigeix.
4. i el formatge Bio, NO FORMA PART DE LA DIETA VEGANA (de fet, al títol de les receptes ja aviso si son vegetarianes o veganes, però com que des de fa un temps (per ordres mèdiques) no he pogut seguir una dieta vegana 100%, vaig decidir posar algunes receptes vegetarianes.
Gràcies a tu per visitar el blog, veïna!! 🙂
espero haver-te ajudat una mica!
[…] https://petitavegana.wordpress.com/nutricion-vegana/ […]
HOla Laia!
em dónes permís per publicar alguna recepta de les teves a la revista Portaveu, de Ponts? (evidentment posant l’autoria)
;+)
Hola xènia!
I tant que tens el meu premís! Pots fer servir tot el que necessitis! 🙂 gràcies!